home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 6: Life skills en netball
Edukans Actieplatform
Reality comes kicking in Geschreven door Noa Wanneer we bezig zijn met het bespreken van een opdracht, zitten we buiten onder e...

Dag 6: Life skills en netball

Reality comes kicking in

Geschreven door Noa


Wanneer we bezig zijn met het bespreken van een opdracht, zitten we buiten onder een boom naast de school. We zien kinderen van de primary school die iets verderop zitten, de bakken van onze lunch pakken. Voor lunch hebben we namelijk bijvoorbeeld rijst in een take-away bak, die als we klaar zijn met eten leeg worden gegooid in een bak en al naar de primary school worden gegeven. De rest van de bakjes worden dan later bij de rest van het afval in een gat in de grond gegooid. De kinderen schrapen de laatste beetjes uit de bakken, en als er nog veel in zit rennen ze zelfs achter elkaar aan. De kinderen dragen kleding met enorme gaten, en er is zelfs een meisje dat een rokje tot ver over haar navel heeft getrokken, en verder niets aan heeft. De realiteit komt wel even binnen, deze kinderen hebben geen geld voor kleding of voedsel. Het feit dat onze buddy’s überhaupt op een secondary school zitten, geeft aan dat zij niet bij de armste groep mensen in Malawi zitten. Zelfs al worden sommige studenten geholpen door NGO’s (Non-Governmental Organisations). Terwijl wij lopen te zeuren dat we geen zin hebben in ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds rijst, zijn er ook kinderen hier die helemaal geen eten hebben. Armoede op zo’n schaal heb ik nog nooit gezien.

27 februari 2019: Workshop life skills en netball

Geschreven door Imme

Vandaag hebben we de laatste drie workshops gehad. De workshops worden gegeven door Grace, die een social worker is. Voor de organisatie GENET geeft ze meisjes voorlichting over rechten, de toekomst, etc. Zo hebben we het de eerste dag gehad over tegenslagen in het leven en goal setting. De tweede dag kwamen de problemen van Malawiaanse en Nederlandse mensen aan bod, die we uiteindelijk uitgewerkt hebben in toneelstukjes. Vandaag hebben we het over ‘types of abuse’ gehad, dat zijn de verschillende types van misbruiking. Na deze workshop zijn we door gegaan naar ‘sexual reproductive health rights’.  We moesten door middel van in groepjes een lichaam te tekenen, de delen aangeven die we wel of niet leuk vonden. Daarna volgde een discussie over voorbehoedsmiddelen, soa’s en zwangerschappen. Het verbaasde mij dat ze in Malawi gewoon de pil kunnen krijgen en condooms. Al moeten ze hiervoor wel naar een ziekenhuis, dat ver weg is. Na het bespreken van de voorbehoudsmiddelen hebben we nog een toneelstuk gemaakt over de ideale school. Het maken van toneelstukjes is alvast om ons een beetje voor te bereiden voor de eindpresentatie, die we morgen gaan oefenen. Als afsluiter hebben we nog een wedstijdje netbal gespeeld, dat is ongeveer hetzelfde als korfbal. Het team van de buddy’s is natuurlijk beter dan ons, omdat zij dat hier erg vaak spelen.  Uiteindelijk stond het 1-1, omdat de buddy’s ons te hulp schoten en zijn we gestopt.

Media bij bericht (13)

Reacties (15)

 • Elena
  3 jaar geleden
  Wat leuk om te zien dat je het zo naar je zin hebt. Ben benieuwd naar al je verhalen

  Reactie rapporteren

 • Anna Jellema (mentor Beau)
  3 jaar geleden
  Heftig, hoor, die confrontatie met echte armoede. Mooi om te lezen hoe jullie je hier bewust van zijn. Gelukkig wordt er ook nog veel lol gemaakt, zie ik op de foto's.

  Reactie rapporteren

 • R. Nooteboom
  3 jaar geleden
  Indrukwekkende verhalen om te lezen wat jullie daar zien en meemaken. Succes daar Noa, we zijn erg benieuwd naar al je verhalen bij thuiskomst!

  Reactie rapporteren

 • Henk van Noorloos
  3 jaar geleden
  Bijzonder om mee te maken, een ingrijpende week waarover jullie ons straks uit eigen ervaring zullen vertellen. Geniet echter ook van ontmoetingen, de natuur en draag ze je leven lang in je hart.

  Reactie rapporteren

 • Nikita (vriendin Linde)
  3 jaar geleden
  Wat ziet het er leuk uit! Kijk erg uit naar al je verhalen. Geniet nog evenen tot maandag.

  Reactie rapporteren

 • Rob en Margaret, ouders Jef
  3 jaar geleden
  We kijken elke avond uit naar weer een nieuw verhaal, zo zijn we op verre afstand toch een beetje dichtbij... Geniet intens van alles wat nog gaat komen!

  Reactie rapporteren

 • Ria de Jong (oma Elise)
  3 jaar geleden
  Lieve Elise, Ik geniet van al jullie verslagen. Wat een andere wereld hè. Nog fijne dagen met elkaar. Ik vind het zo mooi dat jullie daar mogen zijn en dat jullie ook iets kunnen betekenen voor de mensen daar. Geniet er nog even van. Liefs en een dikke knuffel voor jou xx

  Reactie rapporteren

 • Roos oma van Linde
  3 jaar geleden
  Gelukkig kunnen arme kinderen dus wel naar school. Er zijn ook wel berichten, dat kinderen niet gaan omdat de ouders geen geld hebben voor het chooluniform.. Het valt me wel tegen dat Malawi nog zoooo arm is. Dat realiseer je,je niet vanuit hier. Je denkt, dat alles goed gaat zolang er geen hongersnood heerst

  Reactie rapporteren

 • Merlyn (vriendin van linde)
  3 jaar geleden
  Leuke foto’s! Nog heel veel plezier de laatste paar dagen. En ik zie je snel weer. Gr merlijn de tovenaar ;)

  Reactie rapporteren

 • Sancta Maria Mavo
  3 jaar geleden
  Wat een mooie verhalen. Erg bijzonder om mee te maken. Het zal een ingrijpende week zijn. Wij zijn erg benieuwd naar de verhalen van Elke. Geniet van alles en maak herinneringen voor het leven!

  Reactie rapporteren

 • groep 5/6 Clemensschool Hulsel
  3 jaar geleden
  Hallo Jef en alle anderen reisgenoten. Wij hopen dat jullie het naar je zin hebben en veel vrienden maken in Malawi. We genieten elke dag van jullie foto's. Groetjes van groep 5/6 en de juf.

  Reactie rapporteren

 • J.W.P. de Reus (vader Elise)
  3 jaar geleden
  Ha lieve Lies, Wat maken jullie een hoop mee zo met elkaar! Levensveranderend zo’n reis. Bij terugkomst maar over nadenken hoe dat handen en voeten kan krijgen. Toch schrijnend dat zij zo’n honger hebben en wij hier zo rijk verwend zijn met z’n allen. Gaaf Lies dat je de familie Obdam uit Mozambique kon ontmoeten. De dropjes hadden ze algauw ontdekt :-) We volgen jullie dagelijks op de voet. Prachtige foto’s ook. Nog een paar dagen en dan zien we elkaar weer! Dikke kus van ons xxx

  Reactie rapporteren

 • Denise (Fleur)
  3 jaar geleden
  Wat ontzettend leuk om zo op de hoogte te blijven. Alleen al de verhalen en de foto's maken op mij diepe indruk, maar denk dat jullie het leven na deze enerverende reis met hele andere ogen zullen bekijken. Compleet andere werelden, met compleet andere waarden. Geniet nog even van alle mooie momenten daar en fijn dat jullie het kunnen delen met elkaar. Tot snel!

  Reactie rapporteren

 • Wil Onderstal (oma Fleur)
  3 jaar geleden
  Fijn Fleur, om via updates jullie, soms heftige ervaringen, te kunnen lezen. Wat bevinden jullie je in een voor ons totaal andere wereld. Ben heel benieuwd naar je verhalen. Geniet de komende dagen nog volop en tot volgende week.

  Reactie rapporteren

 • Nina van Buuren
  3 jaar geleden
  Jemig Noos, wat een heftig stuk om zo te lezen. Ben ontzettend trots op je! Deze ervaring neemt niemand meer van je af! Love ya!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen