Dag 8: Education Awareness Day
Edukans Actieplatform
Education builds the nation Education builds the nation. Dat is de leus die vandaag onophoudelijk wordt gezongen tijdens onze protestma...

Dag 8: Education Awareness Day

Education builds the nation

Education builds the nation. Dat is de leus die vandaag onophoudelijk wordt gezongen tijdens onze protestmars voor beter onderwijs in Malawi. Keep her safe, No equals no, No sanitairy pad is bad, het zijn allemaal quotes die op onze voorheen witte T-shirts te zien zijn. Begeleid door de politie lopen we samen met onze buddy’s, groep 2, hun buddy’s en een heel aantal spandoeken door Blantyre, zingend op weg naar de hal waar de eindpresentaties plaats zullen vinden.

“In het zuiden is er inderdaad een tekort”

Eenmaal aangekomen op plek van bestemming, blijven we nog even buiten ons protest afronden. Als we daarna naar binnen gaan, zijn er nog een paar mensen bezig met het plafond repareren. Het is een lege hal met een klein podium, waarop en omheen stoelen zijn geplaatst. Als we allemaal plaatsgenomen hebben, begint het gebed. Na afloop daarvan beginnen de eerste sprekers hun rede te voeren, waarin met name iedereen bedankt wordt voor het aanwezig zijn. Kort wordt het onderwerp van de dag al ter sprake gebracht, waarna een persconferentie plaatsvindt met de minister van Onderwijs. Onder andere werd hem gevraagd waarom er docenten vanwege verdere scholing werden weggestuurd, met als gevolg dat verscheidene klassen zonder leraar zaten.
“We proberen andere docenten het over te laten nemen,” vertelt de minister. “Helaas is er in het zuiden van ons land inderdaad een tekort.” Op de vervolgvraag hoe dit op te lossen is, wordt helaas geen duidelijk antwoord gegeven.

Books, Water, Pencil, Desk

In het tweede gedeelte, na een pauze vol muziek en vrolijke dans, wordt er nog eens door een aantal verschillende mensen op verschillende manieren hetzelfde punt gemaakt: goed onderwijs is enorm belangrijk. Ook worden er verschillende toneelstukken vertoond die wij de dag ervoor in groepen hadden voorbereid, ieder over een ander onderwerp: gebrek aan schoolmaterialen, Gender Based Violence, vooroordelen over geslacht en de lange afstand naar school. Met name het liedje Books, Water, Pencil, Desk op de melodie van Hoofd, Schouders, Knie en Teen sloeg erg aan. Na het laatste toneelstuk worden door 3 verschillende sprekers op een tal van verschillende manieren nog eens alle aanwezigen bedankt en dan is het alweer tijd voor de lunch.

Goodbye but not forever

Na de conferentie gaan we met iedereen naar buiten om een laatste groepsfoto te maken, ook bedanken we de mensen die ons van de week hebben geholpen. Daarna lopen we naar de bus om de brieven voor te lezen aan onze buddies, de brieven die de Nederlandse leerlingen gisterenavond of deze week hebben geschreven. Hierna nemen echt afscheid van de buddies, bij sommige werd het een beetje emotioneel en vloeide er wat tranen. Het was een mooi afscheid en een geweldige ervaring voor iedereen.

De kunst van het afdingen

Na het afscheid reden we naar de markt, daarvoor gingen we naar een soort ‘’zeeman’’ ,zoals veel mensen het noemden en daar hadden de meeste mooie Afrikaanse doeken gekocht. Op het moment dat we bij de markt aankomen worden we overvallen met de woorden ‘’madame!’’, "boss" en ‘’sister”. Je werd nog net niet mee gesleept om naar de prachtige zelfgemaakte houten diertjes te komen kijken. Het onderhandelen ging bij sommige een beetje lastig en anderen wat soepeler, persoonlijk ging het erg goed. De mensen weten zelf ook dat ze veel te veel vragen waardoor van 24.000 Kwacha (de Malawiaanse euro) naar 3000 Kwacha werd afgedingd. Iedereen had genoeg geld om voor heel veel mensen souvenirtjes te kopen. Dus het afdingen en souvenirs kopen kunnen we weer van onze bucket-list afstrepen. De markt was erg groot, ter plekke werden nog houten beeldjes gemaakt. En opnieuw weer een geweldige ervaring.

Geschreven door Mees en Sophie

Foto's door Evelien en Elke

Media bij bericht (9)

Reacties (11)

• Geert en Marjon (vader en moeder van Linde)
    3 jaar geleden
    Bedankt voor alle updates en de mooie foto's! Het was heel fijn om jullie zo te kunnen volgen. Wij wensen jullie een goede terugreis en kunnen niet wachten om je weer te zien en al je verhalen te horen lieve Linde. Tot zondag!!

• Marco en Jasmine Overbeek
    3 jaar geleden
    Lieve Eveline rokken staan je prachtig. Hopelijk heb je een hele leuke tijd gehad. We horen graag je verhalen als je terugkomt. Inclusief jouw afdingpoging

Reactie rapporteren

• Justyna en Mari (ouders van Sophie)
    3 jaar geleden
    Wat hebben we toch genoten van jullie prachtige verhalen en foto’s . We wensen jullie voorspoedige reis morgen en tot zondag!

• Elke (moeder van Mees)
    3 jaar geleden
    Goeie reis terug allemaal! Zie er enorm naar uit alle grote en kleine verhalen live te horen. Wat een ervaring deze week!

• Bert (opa romaisa)
    3 jaar geleden
    Hoi romaisa ik wens jou en iedereen die het vliegtuig instapt een goede en veilige terugreis !

Reactie rapporteren

• Melanie (moeder Romaisa)
    3 jaar geleden
    Voor iedereen een hele goede reis toegewenst!

• Mickey ( moeder Fleur)
    3 jaar geleden
    Heerlijk om de hele week mee te kunnen beleven en af en toe een fotootje te zien! Goede reis allemaal, benieuwd naar alle verhalen die gaan komen.

Reactie rapporteren

• Petra moeder van evelien overbeek
    3 jaar geleden
    Het waren mooie update.s fijn dat alles goed gegaan is.goede terugreis.tot zondag

• Pien (vriendin merle)
    3 jaar geleden
    Hele goede terugreis!!❤️ Ben benieuwd naar de verhalen!

Reactie rapporteren

• Martine Overbeek (zus van Evelien Overbeek)
    3 jaar geleden
    Lieve Evelien, Wat is het snel gegaan!! We zijn zo benieuwd naar je verhalen. we wensen je een fijne reis terug!! Tot Morgen!!

Reactie rapporteren

• Melissa (Klasgenoot Beua)
    Goede terugreis! mis je

Reactie plaatsen