home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Docenten dag 8
Edukans Actieplatform
Geschreven door Jiska de BoerDe laatste volledige dag in Malawi alweer. Het beloofde vooraf een lange dag te worden, vol met (gemixte) emoti...

Docenten dag 8

Geschreven door Jiska de Boer

De laatste volledige dag in Malawi alweer. Het beloofde vooraf een lange dag te worden, vol met (gemixte) emoties. Niets bleek minder waar. Het ontbijt stond nog iets vroeger klaar dan normaal; 6 uur (ja mensen, dat is 5 uur Nederlandse tijd) waarna we in de bus stapten richting Blantyre voor de eindpresentatie(s). Tijdens de gezamenlijke protestmars voorafgaand aan de grote bijeenkomst werd er onder begeleiding van de ‘anti crime patrol’ aandacht gevraagd voor verbetering van het onderwijs in Malawi. Alle leerlingen droegen hierbij een wit t-shirt met daarop een pakkende leus om aandacht te vragen voor de onderwerpen die de hoogste prioriteit hebben, zoals ‘boys and girls should be treated equal’, ‘more female teachers’ en ‘stop early pregnancies’. Het zette de toon voor de rest van de ochtend. De bijeenkomst in Blantyre was er eentje met hoog bezoek. Als special guest of honor luisterde de afgevaardigde van het ministerie van onderwijs naar de wensen en bevindingen. Tijdens de - voor sommigen soms moeilijk om hierbij wakker te blijven - presentaties probeerde ik samen met Jaap, Moses (mijn Malawiaanse buddy) en Danston (Jaap zijn buddy) duidelijk te maken wat wij als docentengroep hebben uitgewisseld deze week en vertelden we wat de prioriteiten voor Nkhande (onze bezochte school waren).

Nadat rond 13:30 de ceremonies waren afgerond, was het tijd voor afscheid. Brieven tussen de buddy’s werden uitgewisseld, foto’s werden gemaakt en tranen lieten (soms) de vrije loop. Gelukkig stonden alle gezichten al snel weer op standje superblij nadat iedereen op de markt los kon gaan met het inkopen van souvenirs voor thuis. Sommige leerlingen hebben hierbij zelfs ontdekt dat zij een enorm talent bezitten: afdingen.

Mijn persoonlijke hoogtepunt van deze dag vond plaats tijdens de ochtendpauze van de ceremonie. De muziek werd hard aangezet, met als gevolg dat binnen een paar minuten een grote groep leerlingen en docenten uitbundig stond te dansen. Dit spontane geheel van plezier zou ik maar wat graag mee willen nemen in mijn backpack terug naar Nederland. 

Media bij bericht (3)

Reacties (2)

 • Edith
  3 jaar geleden
  Wauw, wat heb ik genoten van jullie verhalen. Het blijft een wereld van verschil, maar ik weet zeker dat jullie een verschil hebben kunnen maken voor de kinderen in Malawi. Goede reis!

  Reactie rapporteren

 • Bonusoma van Mees
  3 jaar geleden
  Wat heb ik genoten van jullie berichten en foto's. Een goede terugreis en de bijzondere ervaringen en herinneringen die jullie gedeeld hebben.

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen