home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 4: Eerste schooldag
Edukans Actieplatform
Veel andere dingen dan in Nederland Geschreven door Jonas Wij gingen vandaag dan echt de lessen volgen! Ik zat in de les Engels e...

Dag 4: Eerste schooldag

Veel andere dingen dan in Nederland

Geschreven door Jonas

Wij gingen vandaag dan echt de lessen volgen! Ik zat in de les Engels en we hadden het over wat de vrouwen en mannen in Malawi moeten doen. Mijn buddy zei: ‘’Woman need to cook, males need to build’’. Ik schrok daar best van en ik zei dat in Nederland mannen ook regelmatig koken. Daar schrok mijn buddy weer van. Verder kwam ik er achter dat als je antwoord wilt geven op de vraag van de docent je eerst je vinger op moet steken. Als de docent jou de beurt geeft, moet je opstaan om het antwoord te geven. Ook klappen ze vaak in de klas. De docent zegt dan: ’’Give hem a clap’’. Dan geef je 1 klap. Als de docent zegt: “Give hem a big clap’’. Dan moet je ‘’normaal’’ gaan klappen. Ook werken ze in groepjes van 5. Ik zat ook in een groepje en merkte dat alleen mijn buddy mij echt kon verstaan. Ik denk dat komt doordat mij buddy het vak Engels heel leuk vindt. Daardoor zie je grote verschillen in de klas. In de klas zelf denk ik dat er 50 kinderen zaten. Best een kleine klas als je dat vergelijkt met een andere klas van 70 kinderen. De tafeltjes en stoelen waren niet zo stevig als in Nederland en achterin de klas lagen op de grond plastic golfplaten. Ook waren sommige kinderen achterin niet bezig met de les. Veel andere kinderen die vooral voor in de klas zaten sisten dan dat ze stil moesten zijn. Dat begreep ik wel, want Engels is een hele belangrijke taal. Op het einde vroeg de docent of ik het een leuke les vond en ik vond het heel leuk en interessant. 

Monday assembly

Geschreven door Renske

Ons busje werd, net als vorige dagen, warm onthaald. De maandagse bijeenkomst was helemaal uitgebreid met toneelstukjes, speeches en natuurlijk zang en dans, waar de Nederlandse leerlingen maar al te graag aan meedoen. Dansen was gedurende de dag een uitlaatklep tussen de lessen door, waarbij alle leerlingen de bewegingen en het ritme aangeleerd kregen door de buddy’s. Voor het begin van de assembly had onze groep ook nog even snel het Wilhelmus opgefrist aangezien beide volksliederen ook uit volle borst werden gezongen.

Tijdens de afsluitingsspeech was het verschil tussen de Malawiaanse leerlingen verbazingwekkend: de ijverige, ambitieuze leerlingen stonden vooraan zeer aandachtig te luisteren, terwijl het grootste deel achteraan de aandacht had verlegd naar elkaar en meer gapend en rommelend het einde van de toespraak afwachtte. Na het langdurende welkom in de brandende zon vonden zij het dan ook helemaal niet erg om met de lessen te beginnen.

 

River of Life

Geschreven door Renske

Rond een uurtje of elf konden we aan de slag met het laatste deel van ons dagprogramma: workshops van Girls Empowerment Network, oftewel GeNet. Deze werden gedaan met de thema’s River of Life, Self-esteem en Goalsetting.

De eerste sessie kwam voor de meeste Nederlandse leerlingen als een klap binnen. We kregen de opdracht om op een groot blad de rivier van ons leven te tekenen. De rivier moest vervolgens worden opgevuld met vissen, bruggen en bloemen, die de successes symboliseren, en met challenges in de vorm van krokodillen, haaien en schipbreuken. Deze laatste waren bij de meeste Malawiaanse studenten voedseltekorten, het overlijden van moeders, vaders, broertjes of zusjes, geen onderdak en tekort aan geld voor schoolspullen en kleding. De Nederlandse challenges gingen ook wel over gestorven naasten, maar vooral over schoolstress, onzekerheid en bezorgdheid voor de toekomst. De successen kwamen wat meer overeen: vrienden en familie, onderwijs en ons bezoek aan Nkhande. Aan het einde van de sessie was het voor sommigen heel zwaar. Dit kwam niet alleen door eindeloze herhalingen en de langdradigheid van het programma, maar ook doordat de kinderen van de nabijgelegen basisschool met het zinnetje “Please, can I have some food, please, I am so hungry” rond ons heen kwamen staan zodra we een stap naar buiten deden voor een eetpauze.

Sessie nummer twee stond in het thema van self-esteem. Mede door overleg met de Nederlandse begeleiders werd dit deel redelijk ingekort, wat voor onze groep een hele opluchting was. Het warme en benauwde klaslokaal bij veel van ons namelijk net iets te veel geworden, en dus viel deze aankondiging zeker niet verkeerd. Tijdens deze sessie kregen we de opdracht om in gemengde groepjes een I AM… gedichtje te maken.

I AM… Poem

Written by: Alinafe, Vila, Elke, Rydia, Linde, Otto, Charles, Priska, Renske

I am happy

I try to help others

I wish health for all of us

I want a good future

I understand the differences that also unite us

I feel blessed to be here

This is us, all friends

 

Tijdens de derde en laatste sessie was er meer ruimte voor creativiteit, wat ervoor zorgde dat iedereen energievoller met de les bezig was. Na het opnoemen van wat we later willen worden, werden er groepjes gevormd waarin we een bepaald beroep op papier moesten afbeelden. Dit deden we door het beroep op groot papier te tekenen, en daarbij de benodigde qualities en materials te noemen. We kregen een kwartiertje de tijd om de opdracht te doen, waarna we in groepjes onze posters presenteerden. De tekenkunsten en moeheid van heel de groep zorgden voor een meer lacherige en ontspannen sfeer. De dag werd, met twee en een half uur uitloop, afgesloten met een kort afscheid van onze buddy’s. 

De foto's zijn gemaakt door Jef en Fleur.

Media bij bericht (8)

Reacties (24)

 • Thomas (broer van Linde)
  3 jaar geleden
  Hey Linde, wij hadden geen bericht gekregen van de nieuwe updates dus we dachten dat jullie geen wifi hadden... Wat een mooie foto's! Ben nu al erg benieuwd naar al je ervaringen. Tot gauw!

  Reactie rapporteren

 • Anneke en Jos Bakker (oma en opa van Linde)
  3 jaar geleden
  Prachtig om al deze berichten te lezen en...….wat een schitterende foto's (ook van jou, lieve Linde). Wat maken jullie veel mee. Wij zijn diep onder de indruk! Wij wensen jullie allemaal mooie dagen en we blijven jullie volgen!

  Reactie rapporteren

 • Geert en Marjon (vader en moeder van Linde)
  3 jaar geleden
  Wat een mooie verslagen en ook echt schitterende foto's hoor! Echt heel leuk om op deze manier op de hoogte te blijven van alles wat jullie meemaken. Wij zijn enorm trots op je Linde! Wij hopen (maar dat zien we ook) dat jullie ervan genieten en wensen jullie voor de komende dagen heel erg veel succes. Dikke knuffel voor Linde!!

  Reactie rapporteren

 • Ome Snoedel
  3 jaar geleden
  Romais,het zal wel even anders zijn daar! Geniet ervan! We missen je. Ome Snoedel en tante Pollewop

  Reactie rapporteren

 • Martine Overbeek (zus van Evelien Overbeek)
  3 jaar geleden
  Wat geweldig om te lezen allemaal! Heel erg fijn om deze manier op te hoogte te blijven van jullie reis. Ook hele leuke foto's!! We zijn erg benieuwd naar je verhalen straks. Nog heel veel succes en veel plezier daar!!! Veel liefs en Dikke knuffel van ons.

  Reactie rapporteren

 • Melanie (moeder Romaisa)
  3 jaar geleden
  Wat een mooie verhalen en mooie foto's! Fijn om je even 'gezien' te hebben Romais!! Tot snel liefie!! Hou van jou!!! Geniet er met zijn alle van!!

  Reactie rapporteren

 • Mario Keij (docent Romaisa)
  3 jaar geleden
  Wat een gave verhalen en eindelijk ben je in een foto te zien. Ik blijf jullie volgen en blijf mooie ervaringen opdoen.

  Reactie rapporteren

 • Jouri (klasgenoot Beau)
  3 jaar geleden
  Veel succes Beau!!

  Reactie rapporteren

 • tygo(klasgenoot beau)
  3 jaar geleden
  veel plezier in afrika

  Reactie rapporteren

 • Dagmar (klasgenoot en vriendin Beau)
  3 jaar geleden
  Hey beautje, super leuk om dit allemaal te lezen. Gave verhalen. we missen je wel een beetje hoor. veel plezier nog daar en ik spreek je volgendeweek wel weer

  Reactie rapporteren

 • Matan (klasgenoot Beau)
  3 jaar geleden
  Veel plezier daar

  Reactie rapporteren

 • chris (klasgenoot)
  3 jaar geleden
  super leuk verhaal beter gaan jullie nog meer van dit soort dingen doen heel veel plezier en succes beau!!!

  Reactie rapporteren

 • Melissa (Klasgenoot Beua)
  3 jaar geleden
  jojo succes aap, ik verwacht nog steeds een souvenir. gr. Steenvis steen vis steen de vis

  Reactie rapporteren

 • Tessa (klasgenoot Beua)
  3 jaar geleden
  Veel plezier nog daar :) See you soon! xx Tessa

  Reactie rapporteren

 • deejay ( klasgenoot Beau )
  3 jaar geleden
  heel veel plezier

  Reactie rapporteren

 • anoniem
  3 jaar geleden
  succes!!

  Reactie rapporteren

 • Emma ( klasgenoot van beau )
  3 jaar geleden
  hee beau, super leuk om dit allemaal te lezen nog veel plezier daar!

  Reactie rapporteren

 • Steyn (klasgenoot BEAU)
  3 jaar geleden
  halloo beauuuu we zitten weer depressief op school hopelijk heb je het daar wel heel leuk nog veel plezier en tot maandag!!!! ^_^ ^o^ :) :D

  Reactie rapporteren

 • Luka (klas genoot beau)
  3 jaar geleden
  ik vind het super cool dat je naar Afrika bent gegaan en ook de verhalen die je daar mee maakt. ik wens je nog veel succes en plezier daar

  Reactie rapporteren

 • Yorick(klasgenoot beau)
  3 jaar geleden
  Veel succes daar op school (ben je er nog steeds niet vanaf)

  Reactie rapporteren

 • Merlyn (vriendin van linde)
  3 jaar geleden
  Hey schat, heel veel plezier in Malawi! Ik kijk nu al uit naar je verhalen en ik mis je wel hoor ;). Tot snel Groetjes zeekoe Merlyn (en zeekoe Nikita) :)

  Reactie rapporteren

 • Elena
  3 jaar geleden
  heyhey lieve eef wat leuk om te zien!! wat ben ik weer jarloers!! vorig jaar zat ik in Ghana nu jij in Malawi. dikke knuffel van mij

  Reactie rapporteren

 • Brittany
  3 jaar geleden
  Eveliennnn!! Ik heb je koppie al gezien op een aantal foto's. Volgens mij heb je het wel naar je zin. Veel plezier nog, en doe voorzichtig! <3

  Reactie rapporteren

 • Bert van Duijn
  3 jaar geleden
  Leuk om te horen Jonas! Ben benieuwd naar je volgende verhaal! Veel plezier en groetjes voor Jade en mevr. Ros!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen