home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 5: Wij hebben de klok, zij hebben de tijd
Edukans Actieplatform
Wij hebben de klok, zij hebben de tijd Het is inmiddels dinsdag 26 februari. Dag 6 van de 11, we zijn over de helft. Vandaag liep...

Dag 5: Wij hebben de klok, zij hebben de tijd

Wij hebben de klok, zij hebben de tijd

Het is inmiddels dinsdag 26 februari. Dag 6 van de 11, we zijn over de helft.

Vandaag liep het programma “slechts” anderhalf uur uit, een hele verbetering in vergelijking met de tweeëneenhalf uur van gisteren. Het welbekende motto wordt deze week door veel van ons met een gelaten zucht uitgesproken: wij hebben de klok, zij hebben de tijd.

Je merkt duidelijk dat we hier al een tijd zitten: steeds meer emoties komen boven, iedereen wordt steeds meer vermoeid, maar de groep wordt ook steeds hechter.

 

“Blijft dat dan voor altijd liggen?”

Eerst, in plaats van direct met de lessen te starten, wordt er een vragenronde gehouden, waarin aan de docenten, Malawiaans of Nederlands, allerlei vragen kunnen worden gesteld. Met name de Malawianen komen met veel bijzondere vragen en kijken erg op van de antwoorden en Nederlandse gebruiken. Als genoemd wordt dat ongeveer 55 procent van de Nederlandse bevolking atheïstisch was, wordt er met open mond gereageerd.
“Misschien valt de duivel ze aan?” geeft Shepherd (17) als verklaring.

Linkshandig iets op het bord schrijven levert ook veel gelach op, net als het feit dat in Nederland vrouwen soms een huwelijksaanzoek doen. Wanneer de 17-jarige Ernest voor het eerst een foto van sneeuw ziet, kan hij zich maar moeilijk voorstellen dat het echt is: “Blijft dat dan voor altijd liggen?”

In de eerste workshop, die na de introductie volgt, worden problemen en verschillen daartussen bij jongens en meisjes in Malawi en Nederland vergeleken. Seksuele intimidatie, geweld op school, vroegtijdig huwelijk en vroegtijdige zwangerschap worden als belangrijkste problemen genoemd, met name onder meisjes. In de tweede workshop gaan we door op deze problemen.

 

Hoe gaat het met de buddies?

Met de buddies gaat het naarmate de dagen steeds beter qua gesprekken voeren. Ik heb het met  mijn buddy Bettina steeds beter, we voeren gesprekken over hoe haar familie eruit ziet, waar ze woont en hoe ze woon. Ik heb wat foto’s meegenomen van thuis en ze vind dit geweldig, ik heb haar ook een foto meegegeven omdat ze die heel erg leuk vind. De volgende dag heeft zij zelf ook foto’s meegenomen, deze zijn van haarzelf, familie en de bruiloft van haar moeder. Het is verder een super geïnteresseerd meid en ik hoop nog heel veel dingen van haar te leren. Ook woont zij 20 km van school vandaan, ik heb het nagevraagd aan de schoolhoofd en dit het verste wat leerlingen op die school moeten reizen. Omdat zij zo ver moet reizen heeft ze van school een fiets gekregen waardoor ze veel korter hoeft te reizen, zij zegt zelf dat het een groot verschil maakt in tijd en dat ze heel erg blij is dat ze deze fiets heeft gekregen.

 

In gesprek met elkaar

Bij workshop 2 hebben we het gehad over ‘’The Social Tree”. Hier worden problemen besproken die het onderwijs in Malawi in de weg zitten. Problemen zoals gebrek aan schoolspullen en onvoldoende goed opgeleide docenten, en voor de meisjes dingen zoals ongesteldheid, seksueel misbruik en zwangerschap. Hier gingen we een boom tekenen en daarin de oorzaak bij de wortels plakken, het probleem bij de stam en de gevolgen bij de takken. Hierin zie je dat ze over gebrek aan schoolspullen en onvoldoende goed opgeleide docenten makkelijk kunnen praten en ze hier ook veel over weten. Maar over het onderwerp ongesteldheid weten ze niet zo veel en praten ze er ook niet zo makkelijk over. Het voelt goed om hier uiteindelijk toch een gesprek over met ze gevoerd te hebben. Zowel jongens als meisjes waren hierin geïnteresseerd.

Bij workshop 3 beginnen we met ‘’over de streep’’ een spel waar er een vraag wordt gesteld en als je het er mee eens bent ga je ‘’over de streep’’. Dit gaat ook over de onderwerpen van workshop 2, je ziet dat als er een vraag werd gesteld ze eerst kijken wat anderen mensen doen. Na ‘’over de streep’’ zijn moeten we korte scènes maken, in groepjes van 4 leerlingen, over de verschillen tussen Malawiaanse en Nederlandse stereotypes.

Na een wederom lange, maar erg gezellige dag gingen we weer naar de accommodatie. Even leek het zelfs alsof er een flinke regenbui aankwam, maar jammer genoeg waaide deze over!

Geschreven door Sophie en Mees

Foto’s gemaakt door Elke en Evelien

Media bij bericht (11)

Reacties (12)

 • Petra moeder van evelien overbeek
  3 jaar geleden
  Mooi verhaal en mooie foto.s fijn om te horen dst het goed gaat.veel succes allemaal

  Reactie rapporteren

 • Elizabeth
  3 jaar geleden
  Bijzonder hoor om zoveel van elkaar te horen en te leren! Veel plezier met jullie buddies. Sterkte met de vermoeidheid!

  Reactie rapporteren

 • Justyna( moeder van Sophie)
  3 jaar geleden
  Weer een dag voorbij en weer een mooie verhal ! Emilia kan niet wachten tot je terug komt. Dikke knuffel van ons! En nog veel succes allemaal!

  Reactie rapporteren

 • Annemijn (klasgenoot van Mees)
  3 jaar geleden
  Hardstikke leuk Mees om zo je reis een beetje te kunnen volgen! Ik hoop dat je het er naar je zin hebt en er veel mooie dingen ziet en leert en ik ben benieuwd naar je verhalen als je weer terug bent. Heel veel plezier nog in ieder geval en geniet er nog maar even van:)

  Reactie rapporteren

 • Chantal (moeder van Jonas)
  3 jaar geleden
  Heel erg leuk en bijzonder om jullie verslagen te lezen en foto’s te bekijken.

  Reactie rapporteren

 • Erik (vader Renske)
  3 jaar geleden
  Wat een mooie verhalen en prachtige ervaringen. Ze klinken allemaal erg intens(ief). Ik wens alle deelnemers nog veel plezier, maar vooral veel leerzame momenten toe (met je buddie). @ Renske: dikke knuffel en kus. Met ons gaat het prima!

  Reactie rapporteren

 • Siska (moeder van Elise)
  3 jaar geleden
  Dat klinkt als een intensieve dag! Wat bijzonder om dat allemaal met elkaar mee te maken. Het zal best wat losgemaakt hebben om zo 'een laagje dieper te graven' en te delen. Mooi om te kunnen doen!

  Reactie rapporteren

 • Anouk lvr
  3 jaar geleden
  Ik ben zo trots op jullie allemaal!

  Reactie rapporteren

 • Elke (Moeder van Mees)
  3 jaar geleden
  Wat een mooie verhalen. Wat een ervaring! Het klinkt allemaal enorm intensief en doordat jullie het samen beleven toch ook ontspannen.

  Reactie rapporteren

 • Mickey ( moeder Fleur)
  3 jaar geleden
  Wat een prachtige indrukwekkende verhalen! En als ik dan ook nog Fleur zie voetballen in Malawi kan mijn dag niet meer stuk. Genieten allemaal van elke minuut!

  Reactie rapporteren

 • Mario Keij (docent Romaisa)
  3 jaar geleden
  Wederom weer indrukwekkend zowel in woord als beeld.

  Reactie rapporteren

 • Ilse Zethof
  3 jaar geleden
  Zo mooi om alle foto's te zien en verslagen te lezen. Jullie beschrijven de verschillen treffend. Indrukwekkend om dit hier in Nederland te realiseren allemaal. En Jonas, fijn om jou bijna altijd lachend op de foto te zien. Heel veel plezier en succes nog!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen